Kunstig intelligens (AI) er et hot emne for tiden. Mange spørger sig selv, om AI kan bruges til at omskrive tekster på dansk. I dette blogindlæg vil vi gennemgå, hvad kunstig intelligens er, og hvordan den kan bruges til at omskrive tekster på dansk. Vi vil også undersøge, om kunstig intelligens faktisk er en kreativ omskrivning.

Så hvad er kunstig intelligens? Kunstig intelligens (AI) handler om at skabe computerprogrammer, der automatisk kan løse problemer på samme måde som mennesker. Dette inkluderer alt fra simple opgaver såsom at regne tal ud til mere avancerede opgaver såsom at genkende ansigter eller stemmer. Der findes mange forskellige typer af AI-teknologier, men de fleste af dem bruger noget der hedder “maskinlæring”. Maskinlæring handler om at give computeren data – for eksempel billeder eller tekster – og lade computeren selv finde mønstre i dataene. Nogle gange kan det være svært for os mennesker at se disse mønstre, men maskiner har en langt bedre evne til dette end os.

Så hvordan kan kunstig intelligens bruges til at omskrive tekster på dansk?

Maskinlæring er en af de mest anvendte typer af kunstig intelligens, og denne teknologi kan bruges til at generere nye tekster. Dette gøres ved hjælp af et såkaldt “neuralt netværk”. Et neuralt netværk består af mange små computerprogrammer, der alle arbejder sammen for at løse et problem. I dette tilfælde vil problemet være at omskrive en given tekst. For at træne et neuralt netværk til at omskrive tekser skal man give det mange eksempler på, hvordan en given teks kan omskrives. Jo flere eller bedre ekempler computeren får, jo bedre bliver den til selv at omskrive nye tekser.

Det er altså muligt for AI-systemer at omskrive danske tekster, men det er ikke sikkert, disse systemer altid leverer kreative resultater.

For at finde ud af, om kunstig intelligens faktisk kan være en kreativ omskrivning, har vi undersøgt nogle eksempler på AI-genererede tekster. Det første eksempel kommer fra et program kaldet “GPT-2”, der er udviklet af OpenAI – et forskerhold der arbejder med at fremme forskningen indenfor kunstig intelligens. GPT-2 er et neuralt netværk, der er trænet til at generere nye stykker tekst på baggrund af en given starttekst. Vi har givet GPT-2 følgende starttekst: “I dag var jeg på vej hjem fra arbejde, da jeg så en lille pige”.

Her er hvad GPT-2 genererede:

“Jeg stoppede op for at tage hendes hånd og spurgte hende, hvad hun hed. Hun sagde ‘Mit navn er Lilla’. Jeg smilede og sagde ‘Det er et smukt navn’. Så tog jeg hendes hånd og gik videre.”

Dette eksempel viser, at selvom kunstig intelligens kan være i stand til at omskrive tekser på dansk, så behøver det ikke altid betyde, at resultatet bliver kreativt.

TextGuru er en dansk AI, der kan omskrive tekster af enhver slags. Ligeledes er Kommaretter.dk en automatisk kommasætter på dansk.

Afslutningsvis kan man sige, at kunstig intelligens har potentiale til at omskrive tekster på dansk. Dog er det for tidligt at sige, om kunstig intelligens er en kreativ omskrivning.

Kategorier: Artikler

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *